1 december 2019
  • 21
  • 0

Gezellige en gezonde feestdagen gewenst!

Wanneer je van snoepgoed en lekker (veel) eten houdt, is de komende maand een echte uitdaging voor je. In de supermarkt is het onvermijdelijk om ongezien langs het speculaas, de pepernoten en chocoladeletters te lopen. De folders in de brievenbus prijzen heerlijke hapjes en uitgebreide gerechten aan. En ook in tijdschriften, winkelstraten en bushokjes wordt je veelvuldig blootgesteld aan lekkers en snoepgoed. Hoe ga je om met de feestdagen wanneer je op je voeding wilt letten, niet wilt aankomen of misschien zelfs afvallen? 

Sinterklaas, Kerstmis, Oud & Nieuw en misschien ook nog wat verjaardagen. De decembermaand is traditioneel een feestmaand met veel en lekker eten en drinken. Wanneer je geen zicht hebt op het aantal calorieën en geen duidelijke afspraken maakt met jezelf, is het onvermijdelijk dat aan het eind van de maand de weegschaal hoger uitslaat. Wil je dit voorkomen? En ook tijdens de feestdagen op je gewicht letten terwijl je wel gezellig meedoet? Eet en kies dan je voeding bewust. Geniet van een gezond kerstdiner zonder dat je je een spelbreker voelt. 

Wil je ook bewust eten en drinken tijdens de feestdagen? Gebruik dan de volgende tips:

1 Zorg dat je weet hoeveel calorieën dat je eet

Het nadeel van lekker eten is dat het vaak veel calorieën bevat en weinig vezels en gezonde voedingsstoffen. Dat betekent dat de calorieën vooral bestaan uit vetten of koolhydraten. Daarnaast eet je tijdens de feestdagen vaak meer dan dat je verbrand. Dat betekent dat overtollige koolhydraten worden opgeslagen als vetten rondom de spieren. Om je een indruk te geven hoeveel calorieën koolhydraten, eiwitten en vetten bevatten:

  • eiwitten leveren 4 kcal per gram
  • vetten leveren 9 kcal per gram
  • koolhydraten leveren 4 kcal per gram

Afhankelijk van lengte, gewicht, energieverbruik en sport heeft de gemiddelde man dagelijks genoeg heeft aan ongeveer 2000-2500 kilocalorieën, terwijl een vrouw dagelijks 1500-2000 kilocalorieën verbruikt. Wil je jouw exacte energiebehoefte weten? Neem dan vrijblijvend contact op.

Wil je bewuste keuzes maken? Zorg dan dat je weet wat je eet en hoeveel calorieën al het lekkers bevat. Zo kun je kiezen voor de juiste producten, terwijl je toch lekker mee eet. Een overzicht van voedingswaarden in snoepgoed  geeft je inzicht. En het bijhouden van een voedingsapp geeft je overzicht. Of dat je nu thuis gaat kokkerellen of gezonde keuzes in een restaurant maakt.

2 Maak afspraken over hoeveelheden

Maak, voordat je trek hebt gekregen of al het lekkers voor je hebt staan, afspraken met jezelf over de hoeveelheden die je eet. Wees je bewust van wat je kiest en stop niet alles onnadenkend in je mond. Zo kun je met jezelf bijvoorbeeld afspraken maken over het aantal gangen dat je eet wanneer je buiten de deur gaat eten. Wanneer je zelf gaat kokkerellen kun je ervoor kiezen om gezond te koken. En bij het gourmetten maak je afspraken over hoeveel stukjes vlees of vis je eet en of je daar wel of geen sausjes bij neemt. Maak bijvoorbeeld ook afspraken over de hoeveelheden alcohol die je drinkt. Eén glas rode of droge witte wijn bevat ongeveer 70 kcal per 100ml, zoete witte wijn ongeveer 100kcal per 100ml en bier 50kcal per 100ml. Van bier drink je vaak meer dus let wel op de verhoudingen. 

3 Koop bewust in

Zorg er voor dat je bewust je inkopen doet voor het kerstdiner of sinterklaasavond. Koop niet van alles iets extra’s, maar probeer goed in te schatten wat je daadwerkelijk nodig hebt . Koop dus doelgericht voor jezelf en eventueel partner en kinderen voor maximaal één week. Dit voorkomt dat je extra veel lekkers in huis hebt liggen, dat misschien al op is voordat de feestdag zelf is, of er teveel overblijft, waardoor je na afloop nog veel verleidelijk eten in huis hebt liggen. Het is nu eenmaal gemakkelijker om niet te veel te snoepen wanneer je het ook niet in huis hebt. 

4 Samen in beweging

Bedenk je verder dat niet alleen letten op je eten, maar ook blijven bewegen je helpt om op gewicht te blijven. 

Bij traditionele feestdagen kiezen we er vaak voor om te gaan zitten: gezellig kletsen, spelletjes doen, tv kijken en hapjes op tafel. Maar denk er ook eens aan om naar buiten te gaan. Maak een lekkere, lange boswandeling, speel spelletjes in het bos met de kinderen of ga naar Beuningen on Ice. Minstens zo leuk en beter voor je lichaam!

We associëren gezelligheid vaak met eten en drinken. Maar echte gezelligheid zit natuurlijk gewoon in jezelf en met elkaar samen zijn.

Geniet van de komende, gezellige én gezonde feestdagen! 

Overzicht voedingswaarden snoepgoed

Het ene strooigoed is het andere niet. Taaitaai en echte ouderwetse pepernoten (die grote hoekige) zijn luchtig en bevatten minder vet en calorieën dan kruidnoten. Voor schuimpjes geldt hetzelfde.

Gevulde speculaas, banketstaaf of (chocolade)kruidnoten bevatten veel meer calorieën. Chocolade kruidnoten bevatten zo’n 500 kilocalorieën (kcal) per 100 gram. Chocoladeletters (melk en puur) staan aan kop: een letter van 100 gram levert ongeveer 530-550 kcal. 

Product Kcal  
5 pepernoten (3 gram per stuk) 53
stukje taaitaai (20 gram) 70  
1 schuimpje 10
10 kruidnoten  (1 handje) 75
5 chocolade kruidnoten 51
speculaasje 33
stukje marsepein (25 gram) 105
blokje gevulde speculaas (25 gram) 120
stukje banketletter (30 gram) 136
stukje melkchocoladeletter (25 gram) 137

Recepten voor de feestdagen

Recept kruidennootjes

bevat 100kcal in plaats van 500kcal bij kruidnoten uit de supermarkt

  • 24 personen
  • 30+ minuten 
  • nagerecht 

Ingrediënten

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram volkorenmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram harde koude margarine
  • ± 4 eetlepel melk

Bereiding

  1. Meng het zelfrijzend bakmeel, het volkorenmeel en het bakpoeder in een kom.
  2. Voeg de speculaaskruiden, de basterdsuiker en de margarine toe. 
  3. Snijd de margarine met twee messen in kleine stukjes. Kneed er snel met een koele hand een deeg van. Voeg eventueel wat melk toe.
  4. Warm de oven voor op 160° C.
  5. Vorm van het deeg kleine balletjes ter grootte van een knikker en leg ze op een ingevette bakplaat. 
  6. Bak de kruidnoten in het midden van de oven in 12-15 minuten gaar. 
  7. Laat ze afkoelen en neem ze van de bakplaat.

Recept cheesecake mousse

Deze cheesecake mousse maak je met cashewnoten. Als je cashewnoten een nachtje weekt in water worden ze erg zacht, waardoor je ze goed kan gebruiken als basis voor romige gerechten. Je gooit ze even in de keukenmachine met de andere ingrediënten en klaar is je dessert! Ben je altijd enorm aan het stressen voor je kerstdiner? Gelukkig kan je deze cheesecake mousse ook al een dag van te voren maken. Dat scheelt weer een hoop stress. Garneer de mousse dan nét voor het eten even met de frambozen en pure chocolade, dan smaakt het het lekkerst.

Ingrediënten
Voor 3 personen

  • 200 gram ongebrande cashewnoten*
  • 120 ml romige kokosmelk
  • 3 eetlepels ahorn siroop
  • 3 eetlepels vers citroensap
  • 1,5 theelepel vanille extract
  • Snufje zout
  • Handje verse frambozen
  • 20 gram pure chocolade 85%

 Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • 3 kleine glaasjes of weckpotjes

 Bereiding

  1. Zorg dat de cashewnoten 8 uur geweekt zijn in water. *Heb je weinig tijd? Week ze dan 1 uur in kokend water. 
  2. Doe de cashewnoten in de keukenmachine en maal ongeveer een halve minuut fijn. Voeg daarna de kokosmelk, ahorn siroop, citroensap, vanille extract en zout toe. Schraap even langs de zijkant met een lepel als dat nodig is. Maal nog 2-3 minuten totdat het een romige substantie is.
  3. Schep de mousse in een grote kom en zet een halfuur in de koelkast om ietsje harder te worden.
  4. Verdeel de mousse over 3 glaasjes en garneer met frambozen en fijngehakte pure chocolade.

Recept zalm in bladerdeeg

Heerlijke zalm in een krokant jasje van bladerdeeg uit de oven met een vulling van pesto

  • Hoofdgerecht
  • 20 min + 20 min oventijd
  • 2 personen

Ingrediënten

  • 2 zalmfilets à 150 gr
  • 1 rol vers bladerdeeg (of 8 plakjes )
  • 1 eetlepel pesto
  • 1 eetlepel roomkaas
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 ei

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden. Meng de roomkaas met de pesto. Snijd het vel bladerdeeg in 2 stukken. Of plak 4 plakjes aan elkaar als een vierkant. Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier.

Verdeel een beetje paneermeel in het midden aan 1 zijde van het bladerdeeg. Leg hier de zalm op. Besmeer met een laag romige pesto. Klap de andere helft eroverheen en druk de zijkanten goed dicht met een vork.

Maak met een scherp mes een paar inkepingen aan de bovenzijde. Klop het ei los en besmeer de bovenzijde van het bladerdeeg hiermee. Zet de zalm in bladerdeeg ongeveer 20 minuten in de oven tot hij goudbruin is. Lekker met een frisse salade.

Tip: heb je nog een beetje bladerdeeg over? Snijd hier dan stroken van en besmeer met een beetje pesto en draai een paar keer om zijn as. Bak deze bladerdeeg stengels mee met de zalm.

Recept bruschetta met biefstuk
  • 25 min
  • 6 stuks

Ingrediënten

  • 6 sneetjes stokbrood of ciabatta
  • 150 gr biefstuk
  • 2 eetlepels parmezaanse kaas
  • Handje rucola
  • Balsamico creme
  • 100 gr roomkaas
  • 1 teen knoflook
  • olie
  • peper en zout

Bereiding

Bestrijk de sneetjes brood licht met olie. Verhit een grillpan en bak de stokbroodjes iets krokant. Wrijf vervolgens met het teentje knoflook over de bovenzijde van de broodjes. Bak ondertussen de biefstuk in een pan met een beetje olie of boter. Bestrooi met peper en zout. Schroei hem eerst dicht op hoog vuur en zet daarna het vuur lager en bak nog 3 minuten voor rare, 5 minuten voor medium of 8 minuten voor welldone, afhankelijk van de dikte van het vlees.

Leg hem daarna 5 minuutjes in een stuk aluminiumfolie om te rusten. Besmeer de bruschetta’s met roomkaas en verdeel wat rucola er over. Snijd de biefstuk in plakjes en verdeel ook over de bruschetta’s. Druppel er wat balsamico crème over en bestrooi met Parmezaanse kaas. Serveer de bruschetta’s bij voorkeur lauwwarm.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

×